Lidl wycofuje groźny dla zdrowia produkt, który może powodować poronienie, sepsę lub zapalenie mózgu! Nowe ostrzeżenia GIS (24.10.2020)
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę PPH Temar Sp. z o.o. Sp.k. oraz Lidl Sp. z o.o. sp. k. wycofaniu z obrotu i od konsumentów produktu pn. „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi” z terminem przydatności do spożycia 26.10.2020 ze względu na stwierdzoną w badaniach zleconych przez dystrybutora produktu obecność bakterii Listeria monocytogenes w tej partii produktu. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Zalecenia dla konsumentów: W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. LISTERIOZA Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Jak dochodzi do zakażenia? Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko. Objawy U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy. Zapobieganie zakażeniu głównie polega na: - zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, - przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. - należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.