Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Letnie smaki w Toruniu. Co znajdziemy w wyjątkowym letnim menu restauracji?

Sara Watrak
Sara Watrak
Olga z Cafe pARTer prezentuje drink pinksecco
Olga z Cafe pARTer prezentuje drink pinksecco Grzegorz Olkowski
Gdy za oknem ponad trzydziestostopniowy upał, nie zawsze mamy ochotę na dwudaniowy obiad. Wtedy warto sięgnąć po lekkie, sezonowe produkty albo orzeźwiające napoje, których w restauracjach i kawiarniach w Toruniu z pewnością nie brakuje.

Obejrzyj: Tajemnice Twierdzy Toruń i innych miejsc w mieście

od 16 lat

Letnie orzeźwienie w Toruniu. Na zdrowie!

W Cafe pARTer w toruńskim CSW hitem jest pinksecco, czyli prosecco z tonikiem rabarbarowym. Poza tym w menu znajdziemy mrożone kawy oraz espresso z tonikiem.

- Polecamy też naszą domową lemoniadę z ogórkiem i miętą – słyszymy od baristki.

A jeśli już o lemoniadach mowa, to, choć nazwa tego napoju pochodzi od angielskiego słowa „lemon”, czyli cytryna, w Toruniu spróbujemy również lemoniady truskawkowej (w Loft79), arbuzowej (w Naturze Słodyczy) albo… z kwiatów bzu (w Bistro Katarzynka). Tradycyjną lemoniadę zamówimy w większości lokali. Przy Chełmińskiej i Prostej, w Neko Cafe, wypijemy ją w towarzystwie kocich, mruczących piękności.

Jak zawsze w lato orzeźwiającymi i oryginalnymi propozycjami kusi Projekt Nano. W tym roku jest to m.in. prosecco na gazowanym soku rabarbarowym lub… pigwowym!

Polecamy

A jeśli wolicie coś mniej bąbelkowego, polecamy wizytę w Coffee&Whisky House, gdzie oprócz alkoholi, pragnienie ugasimy chociażby lemoniadą ogórkowo-lawendową czy marokańską mrożoną herbatą. Ta ostatnia stanowi połączenie zielonej i miętowej herbaty, cynamonu, syropu imbirowego, świeżej mięty i cytryny. Serwowana jest z lodem i orzeszkami piniowymi. Zapewniamy, że żadne upały jej niestraszne.

Sezonowo, czyli lekko i smacznie. Co proponują latem restauracje w Toruniu?

Gdy z nieba leje się żar, bywa, że nasz posiłek chętnie zakończylibyśmy na szklance zimnego napoju. My jednak polecamy wrzucić coś na ząb, tym bardziej że w Toruniu nie brakuje lekkich dań z dodatkiem sezonowych warzyw i owoców.

- Podpłomyk ze szparagami, jajkiem, cytrynowym beszamelem i prażoną gryką ma to do siebie, że pojawia się w naszej karcie niezmiennie wraz z początkiem szparagowego sezonu – słyszymy w Monce.

Jeśli macie ochotę go schrupać, teraz jest na to najlepszy czas. W menu znajdziemy też krem z białych szparagów. Poza tym Monka kusi propozycjami „ograniczonymi czasowo” – słowem: kto pierwszy, ten lepszy! W ostatnich tygodniach przy Piekarach można było spróbować m.in. kwiatów cukinii w tempurze czy chłodnika z agrestu. Jak usłyszeliśmy w Monce, w 1846 roku mężczyzna o nazwisku Szyttler w swojej książce kucharskiej „Skrzętna gospodyni, czyli tom drugi Kucharki oszczędnej” umieścił przepis na to danie. W 2022 „odkurzył” go szef kuchni Paweł Zasławski i stworzył jego własną interpretację na zsiadłym mleku z marynowanym agrestem w białym winie.

Polecamy

Na sezonowych i lokalnych składnikach bazuje też jedna z najmłodszych restauracji w Toruniu – Foodies przy Łaziennej. W menu znajdziemy chłodnik i szczawiową. Na deser proponujemy sałatkę owocową z sorbetem z agrestu i prosecco. Z nowych miejsc na mapie gastronomicznej Torunia na uwagę zasługuje też restauracja Esencja przy Szpitalnej. Wśród sezonowych propozycji lokalu znajdziemy zupę szczawiową oraz wegański gołąbek z farszem z młodego chlebowca, czarnej soczewicy, warzyw korzeniowych, wykończony minimarchewką, salsefią oraz sezamem i orzechami.

Mio Piano latem oferuje m.in. ravioli z kaczką i masłem szałwiowym, pastrami burger z rostbefu z dodatkami oraz caprese di bufala. To ostatnie danie zaskoczyło trzy smakoszki z Torunia: Agnieszkę, Martę i Sonię, które wspólnie tworzą „FoodBook Toruń”, czyli lokalny, internetowy przewodnik po toruńskich knajpach.

- Czytając kartę, spodziewałyśmy się świeżej sałatki z kuleczką kremowej mozzarelli di bufala na środku. Okazało się, że jest to ciepła przystawka w postaci chałki zapieczonej z pomidorami, pesto i mozzarellą, fajna, lekka i smaczna opcja – twierdzą smakoszki.

Letnie propozycje ma dla nas także Restauracja 4 Pory Roku (nazwa zobowiązuje!). Na przystawkę lokal proponuje tuńczyka z marchewką w emulsji pomarańczowo-maślanej z tymiankiem.

A na deser… jagodzianka przygotowana z sercem

Pisząc o letnich smakach, nie możemy pominąć jagodzianek. Choć te owoce to towar deficytowy, toruńskim kawiarniom i piekarniom udaje się je zdobyć. Niektóre przywożą je aż z Borów Tucholskich albo z Pomorza Zachodniego. Jagodzianki kupimy oczywiście w piekarniach i cukierniach, a poza tym m.in. w Projekcie Nano u Kamili Adamiec, w Naturze Słodyczy czy w Bezie. Czuć, że do ich przygotowania użyto dużo jagód, masła i serca.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto