Obejrzyj: Tajemnice Twierdzy Toruń i innych miejsc w mieście
Letnie orzeźwienie w Toruniu. Na zdrowie!
W Cafe pARTer w toruńskim CSW hitem jest pinksecco, czyli prosecco z tonikiem rabarbarowym. Poza tym w menu znajdziemy mrożone kawy oraz espresso z tonikiem.
- Polecamy też naszą domową lemoniadę z ogórkiem i miętą – słyszymy od baristki.
A jeśli już o lemoniadach mowa, to, choć nazwa tego napoju pochodzi od angielskiego słowa „lemon”, czyli cytryna, w Toruniu spróbujemy również lemoniady truskawkowej (w Loft79), arbuzowej (w Naturze Słodyczy) albo… z kwiatów bzu (w Bistro Katarzynka). Tradycyjną lemoniadę zamówimy w większości lokali. Przy Chełmińskiej i Prostej, w Neko Cafe, wypijemy ją w towarzystwie kocich, mruczących piękności.
Jak zawsze w lato orzeźwiającymi i oryginalnymi propozycjami kusi Projekt Nano. W tym roku jest to m.in. prosecco na gazowanym soku rabarbarowym lub… pigwowym!
Polecamy
A jeśli wolicie coś mniej bąbelkowego, polecamy wizytę w Coffee&Whisky House, gdzie oprócz alkoholi, pragnienie ugasimy chociażby lemoniadą ogórkowo-lawendową czy marokańską mrożoną herbatą. Ta ostatnia stanowi połączenie zielonej i miętowej herbaty, cynamonu, syropu imbirowego, świeżej mięty i cytryny. Serwowana jest z lodem i orzeszkami piniowymi. Zapewniamy, że żadne upały jej niestraszne.
Sezonowo, czyli lekko i smacznie. Co proponują latem restauracje w Toruniu?
Gdy z nieba leje się żar, bywa, że nasz posiłek chętnie zakończylibyśmy na szklance zimnego napoju. My jednak polecamy wrzucić coś na ząb, tym bardziej że w Toruniu nie brakuje lekkich dań z dodatkiem sezonowych warzyw i owoców.
- Podpłomyk ze szparagami, jajkiem, cytrynowym beszamelem i prażoną gryką ma to do siebie, że pojawia się w naszej karcie niezmiennie wraz z początkiem szparagowego sezonu – słyszymy w Monce.
Jeśli macie ochotę go schrupać, teraz jest na to najlepszy czas. W menu znajdziemy też krem z białych szparagów. Poza tym Monka kusi propozycjami „ograniczonymi czasowo” – słowem: kto pierwszy, ten lepszy! W ostatnich tygodniach przy Piekarach można było spróbować m.in. kwiatów cukinii w tempurze czy chłodnika z agrestu. Jak usłyszeliśmy w Monce, w 1846 roku mężczyzna o nazwisku Szyttler w swojej książce kucharskiej „Skrzętna gospodyni, czyli tom drugi Kucharki oszczędnej” umieścił przepis na to danie. W 2022 „odkurzył” go szef kuchni Paweł Zasławski i stworzył jego własną interpretację na zsiadłym mleku z marynowanym agrestem w białym winie.
Polecamy
Na sezonowych i lokalnych składnikach bazuje też jedna z najmłodszych restauracji w Toruniu – Foodies przy Łaziennej. W menu znajdziemy chłodnik i szczawiową. Na deser proponujemy sałatkę owocową z sorbetem z agrestu i prosecco. Z nowych miejsc na mapie gastronomicznej Torunia na uwagę zasługuje też restauracja Esencja przy Szpitalnej. Wśród sezonowych propozycji lokalu znajdziemy zupę szczawiową oraz wegański gołąbek z farszem z młodego chlebowca, czarnej soczewicy, warzyw korzeniowych, wykończony minimarchewką, salsefią oraz sezamem i orzechami.
Mio Piano latem oferuje m.in. ravioli z kaczką i masłem szałwiowym, pastrami burger z rostbefu z dodatkami oraz caprese di bufala. To ostatnie danie zaskoczyło trzy smakoszki z Torunia: Agnieszkę, Martę i Sonię, które wspólnie tworzą „FoodBook Toruń”, czyli lokalny, internetowy przewodnik po toruńskich knajpach.
- Czytając kartę, spodziewałyśmy się świeżej sałatki z kuleczką kremowej mozzarelli di bufala na środku. Okazało się, że jest to ciepła przystawka w postaci chałki zapieczonej z pomidorami, pesto i mozzarellą, fajna, lekka i smaczna opcja – twierdzą smakoszki.
Letnie propozycje ma dla nas także Restauracja 4 Pory Roku (nazwa zobowiązuje!). Na przystawkę lokal proponuje tuńczyka z marchewką w emulsji pomarańczowo-maślanej z tymiankiem.
A na deser… jagodzianka przygotowana z sercem
Pisząc o letnich smakach, nie możemy pominąć jagodzianek. Choć te owoce to towar deficytowy, toruńskim kawiarniom i piekarniom udaje się je zdobyć. Niektóre przywożą je aż z Borów Tucholskich albo z Pomorza Zachodniego. Jagodzianki kupimy oczywiście w piekarniach i cukierniach, a poza tym m.in. w Projekcie Nano u Kamili Adamiec, w Naturze Słodyczy czy w Bezie. Czuć, że do ich przygotowania użyto dużo jagód, masła i serca.
Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?