Kulinarna uczta nad Wisłą z okazji Święta Torunia! Oto szczegóły

Marek Nienartowicz
Marek Nienartowicz
Obchody Święta Miasta od lat gromadzą na Błoniach Nadwiślańskich tłumy świętujących torunian
Obchody Święta Miasta od lat gromadzą na Błoniach Nadwiślańskich tłumy świętujących torunian Sławomir Kowalski
Udostępnij:
Zaplanowany na niedzielę 26 czerwca Regionalny Festiwal Smaku będzie jednym z najważniejszych wydarzeń Święta Torunia.

Obejrzyj: Tajemnice Twierdzy Toruń i innych miejsc w mieście

Święto Torunia przypada 24 czerwca, w dzień św. Jana Chrzciciela, patrona miasta. Jego obchody co roku trwają kilka dni, w tym: od wtorku 21 czerwca do niedzieli 26 czerwca. Szczegółowy program obchodów prezentujemy na stronie 7 dzisiejszego wydania „Nowości”.

Finał Dni Torunia. który przypadnie 26 czerwca, będzie nie tylko spektakularny, ale i smaczny. Na niedzielę na Błoniach Nadwiślańskich w godzinach 11-19 zaplanowano bowiem Regionalny Festiwal Smaku. To wydarzenie przygotowuje oddział Polska Press Grupy. Partnerem strategicznym jest Miasto Toruń.

Polecamy

Podczas festiwalu zaprezentują się znani kucharze: Grzegorz Łapanowski, Bartłomiej Witkowski i Rafał Godziemski. Centrum wydarzenia będzie wyjątkowa strefa kulinarna, w której stanie jedna z największych maszyn do grillowania w Polsce. Będzie wyposażona w cztery grille węglowe o łącznej powierzchni rusztu wynoszącej prawie 4 metrów kwadratowych, dwie komory BBQ o powierzchni około 6 mkw. oraz wędzarnię. To właśnie tam odbędą się pokazy kulinarne oraz będzie możliwość skosztowania dań według autorskich przepisów gwiazd festiwalu. W sumie do posmakowania rozdanych zostanie 1800 porcji dań! Po wykupieniu na miejscu specjalnego żetonu, będzie można skosztować jednej z nich.

Co konkretnie zaproponują mistrzowie kuchni? Rafał Godziemski poda żeberka w czosnku, miodzie oraz sosem, pieczone i podwędzane w dymie olchowym, sos sojowo-miodowy z sezamem oraz sałatkę z roszponki, a także polędwiczkę wieprzową nadziewaną kaszanką i jabłkami, sos myśliwski z kiszonym ogórkiem oraz sałatkę z rukoli.

W przypadku Bartłomieja Witkowskiego będzie to karkówka wieprzowa z rusztu w jego autorskiej marynacie, z majonezem lubczykowym i chipsami z topinambura oraz dymiona zapiekanka warzywna z wegański beszamelem, sałatką z rukoli i prażonymi migdałami.

Grzegorz Łapanowski zaproponuje wolno pieczoną pierś z gęsi z kolendrą i majerankiem, na musie z pieczonych jabłek, z rodzynkami i migdałami, z sałatką z kopru włoskiego i młodymi ziemniakami z pieca oraz satay z kurczaka aromatyzowany tymiankiem i skórką z cytryny na ratatui z sałatką z rukoli i bazylii.

Podczas festiwalu będzie też wiele innych atrakcji, o których będziemy szczegółowo informować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie