6 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Grzyby jadalne nie są częstymi alergenami, ale zdarza się,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/3c/2e/6345255d3beca_o_large.jpg)
fot. Andrea Piacquadio / Pexels
Kto nie powinien jeść grzybów? Osobom z tymi schorzeniami mogą zaszkodzić jesienne dary lasu. Uwaga na seniorów i dzieci!
Osoby z alergią na grzyby jadalne
Grzyby jadalne nie są częstymi alergenami, ale zdarza się, że uczulenie na występuje, szczególnie u osób, które mają alergię na pleśń. W przypadku reakcji opóźnionej objawy mogą pojawić się nawet kilka dni po spożyciu grzybów, co może utrudnić diagnostykę. Uczulenie może spowodować wystąpienie wysypki, świądu, obrzęku węzłów chłonnych oraz bólu głowy.
W przypadku natychmiastowej reakcji alergicznej może dojść do wystąpienia objawów ze strony układu oddechowego bądź skórnych, w rzadkich przypadkach może wystąpić niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny, a wraz z nim obrzęk krtani, duszności, zawroty głowy i omdlenia.