Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kolacja charytatywna w Esencji. 10 tysięcy zł na rzecz "Serca Torunia" i bezdomnych! Brawo kucharze i goście!

Małgorzata Oberlan
Małgorzata Oberlan
Krzysztof Czerniawski, szef kuchni w "Esencji"
Krzysztof Czerniawski, szef kuchni w "Esencji" fb (wszystkie fot.)
Pierwsza charytatywna kolacja na rzecz "Serca Torunia" i pomocy osobom bezdomnym udała się wspaniale! Zamiast spodziewanych 46 gości przybyło ich 60. Uzbierano aż 10 tysięcy złotych.

Zobacz wideo: Wilki w gminie Zławieś Wielka

od 16 lat

- Nie spodziewaliśmy się, że kolacja przyniesie aż tak duży dochód. 10 tysięcy zł to zysk z cegiełek (jedna kosztowała 100 zł i była wstępem na kolację), licytacji i datków wrzucanych do puszek. Miejsc w restauracji "Esencja" przygotowanych było 46, ale zmieścili się wszyscy przybyli goście, a było ich 60. Wśród nich m.in. lekarze, pracownicy UMK, sporo młodzieży. Wszystkie pieniądze przeznaczymy na pomoc osobom bezdomnym w Toruniu. W pierwszej kolejności - na leki, nasze dyżury medyczne i patrole interwencyjne w pustostanach, obiady - mówi Michał Piszczek, społecznik, współzałożyciel "Serca Torunia".

Polecamy

Sztuka kulinarna w szczytnym celu. Oto co przygotowali kucharze z Torunia, Gdyni i Bydgoszczy

Pierwsza charytatywna kolacja na rzecz osób bezdomnych odbyła się w poniedziałkowy wieczór (23 stycznia) w restauracji "Esencja" przy ul. Szpitalnej. Wydarzenie nazywało się "Esencja Serc". Goście, którzy wykupili cegiełki i siedli przy stołach, mogli spróbować naprawdę niecodziennych przysmaków. Charytatywnie przygotowali je pasjonaci sztuki kulinarnej - kucharze z doświadczeniem i fantazją.

Pomysłodawca kolacji - Krzysztof Czerniawski - szef kuchni w "Esencji" przygotował czekadełko Amuse bouche i Intermezzo. Kucharze z tego lokalu natomiast - Cezary Wiśniewski i Heniek Lewandowski - zaskoczyli gości przystawką (rzodkiew z wegańską fetą, maliną i burakiem) oraz deserem (lody, czekolada, mus owocowy i nie tylko).

Polecamy

Zupą wodzianką (żyto, ziemniaki, boczek) podjął gości Radosław Buczkowski, właściciel bistro "Makówka" w Toruniu, nazywany guru kulinarnego zero waste. Drugą przystawkę natomiast — tatara z troci — przygotował Bartosz Wiśniewski, kucharz z restauracji "Scoria" w Bydgoszczy.

A dania główne? One także stały na najwyższym poziomie. Mazurskiego miętusa z kwaśną śmietaną i bursztynem przyrządzili doświadczeni kucharze z restauracji "Biały Królik" w Gdyni: Marcin Popielarz (patron restauracji) i Dawid Bielecki (szef kuchni).

Drugim daniem głównym było żebro wołowe z włoską kapustą, czerwonym winem, marchewką i ziemniakami. Tę potrawę przygotował Dawid Wojciechowski, szef kuchni w restauracji "Salt" w Copernicus Toruń Hotel.

Polecamy

Dodajmy, że zgodnie z planem degustacji tych przysmaków towarzyszyła muzyka na żywo zespołu "Love Street", relacje społeczników "Serca Torunia" z ich działalności, a także licytacje kolacji w innych lokalach. Było smacznie, ciekawie, serdecznie.

Ta kolacja to wielki sukces. "Chcemy, by rozpoczęła cały cykl"

Michał Piszczek i pozostali społecznicy z "Serca Torunia" kolację podsumowują krótko: rewelacja! -Jak wspomniałem, takiego zainteresowania gości i tylu zebranych pieniędzy naprawdę się nie spodziewaliśmy. Jeszcze raz dziękujemy Krzysztofowi Czerniawskiemu i "Esencji" za pomysł i organizację wydarzenia. I już wszyscy wiemy, że chcemy by podobne kolacje charytatywne odbywały się cyklicznie - rotacyjnie w różnych lokalach toruńskich - podkreśla Michał Piszczek.

Oczywiście, jeśli ktoś nie może się doczekać kolejnej kolacji, a chce wesprzeć pomoc osobom bezdomnym w Toruniu, może to uczynić inaczej. Wszystkie namiary znajdzie na facebookowym profilu "Serca Torunia".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto