Furan (C4H4O) jest organicznym związkiem chemicznym z grupy cyklicznych eterów. Stosowany jest w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym. Jednak jego obecność w żywności - powstaje w trakcie jej obróbki termicznej, zarówno w warunkach produkcji przemysłowej, jak też w trakcie domowego jej przygotowania (smażenie,grillowanie,pieczenie) może - w świetle najnowszych badań - mieć kancero-i cytogenny (niszczenie komórek) wpływ na organizm.
Tworzenie się furanu zaobserwowano także podczas wypalania kawy,wekowania konserw warzywnych i warzywno-mięsnych,smażenia ryb, frytek i produkcji wyrobów piekarniczych. Najwięcej jednak furanu powstaje w żywności wytwarzanej w hermetycznych opakowaniach, poddawanej procesowi sterylizacji lub pasteryzacji.
Z tych właśnie względów konieczne było wdrożenie programów badań tego zanieczyszczenia w żywności. Jej monitorowanie pod kątem obecności furanu w wybranych produktach spożywczych rozpoczęto w laboratorium Oddziału Badania Żywności, Żywienia i Produktów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy. Chodzi o to, by na podstawie uzyskanych wyników badań można było określić dopuszczalne stężenie i opracować znormalizowaną metodę badawczą.
-Jesteśmy jedyną w kraju i jedną z nielicznych tego typu placówek w Europie, która, posiadając nowoczesny sprzęt pomiarowy, podjęła się oznaczania furanu w próbkach żywności - mówi Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy Jerzy Kasprzak. -Wdrażana i zwalidowana przez nas metoda gwarantuje wysoką powtarzalność i poprawność otrzymywanych wyników oraz umożliwia badanie dużej ilości próbek rzeczywistych w bardzo krótkim czasie.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?