MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Tarnowskie Góry: Zaginięła Katarzyna Oczko. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach

Tarnowskie Góry: Zaginięła Katarzyna Oczko. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach

Kolorowe derby gminy Kolbuszowa [ZDJĘCIA]

Kolorowe derby gminy Kolbuszowa [ZDJĘCIA]

Polecamy

Rycerze, łucznicy i inne atrakcje na sobotnim Dniu Hetmańskim w Tarnowie

Rycerze, łucznicy i inne atrakcje na sobotnim Dniu Hetmańskim w Tarnowie

Krakowianie zakładają firmy. Rekordowa liczba wniosków o dofinansowanie

Krakowianie zakładają firmy. Rekordowa liczba wniosków o dofinansowanie

Oddział Przygotowania Wojskowego pod patronatem MON powstanie w "drzewniaku"

Oddział Przygotowania Wojskowego pod patronatem MON powstanie w "drzewniaku"