Restauracje w Bydgoszczy, Toruniu, a także innych, mniejszych miastach województwa kujawsko-pomorskiego, zdecydowały otworzyć się dla gości, pomimo lockdownu. To ich sprzeciw przeciwko polityce rządu i braku wsparcia dla gastronomii.
Nawet jeśli kochasz gotować, z pewnością masz za sobą niejedną kulinarną porażkę. A co, jeśli przesoloną zupę da się łatwo uratować, a gotowanie makaronu nie musi zawsze oznaczać zalanie kuchenki kipiącą wodą. Poznaj kuchenne triki, dzięki którym gotowanie stanie się jeszcze prostsze. Powinien je znać każdy!
Walentynki 2020. Pomysł na słodki walentynkowy prezent.
Polska historia kulinarna opiera się przede wszystkim o przekazy rodzimych kronikarzy i zagranicznych podróżników. Za pierwszą polską książkę kucharską powszechnie uważa się wydaną w Krakowie w 1682 roku „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw”, pióra Stanisława Czernieckiego. Jakie potrawy lądowały na dworskich, szlacheckich i ziemiańskich stołach na przestrzeni stuleci? Zdumiewające, jak późno dotarły do nas powszechne dziś produkty spożywcze.
Podajemy dwa sprawdzone przepisy na placki ziemniaczane. Pierwszy - bardziej tradycyjny, drugi, który na pewno pokochacie - z ziemniaków tartych na grubych oczkach. Jak zrobić pyszne chrupiące placki ziemniaczane? Poniżej znajdziecie listę produktów oraz sposób przygotowania. Jeśli macie jakieś wskazówki dotyczące przygotowywania placków ziemniaczanych, zostawcie je w komentarzu.
Obecna pora roku nie sprzyja zbilansowanej diecie. Zimą trudniej o świeże owoce i warzywa, trudniej też o mobilizację do przyrządzania wartościowych posiłków. Jednocześnie to właśnie zimą najbardziej potrzebujemy witamin oraz antyoksydantów, niezbędnych do budowania odporności. Możemy czerpać je z pożywienia, a także z soków owocowo-warzywnych. Marka Tymbark przedstawia 3 pomysły na zimowe śniadania, które nam w tym pomogą – wartościowe, rozgrzewające oraz łatwe do wykonania.
12 potraw na wigilijnym stole – to tradycja, którą zna chyba każdy. W różnych kombinacjach i wydaniach na naszych stołach królują stali bywalcy, np. kapusta, grzyby, pierogi a także… makaron. Czasem są to łazanki jako propozycja na słono, a niekiedy makaron z bakaliami na słodko. Jakie makaronowe dania przygotować, żeby oczarować wszystkich? Warto skorzystać z niezawodnych, tradycyjnych przepisów, które znały nawet nasze babcie.
Pierniczki – jedzone z najbliższymi, wieszane na choinkach i chrupane potajemnie przed śniadaniem. Wśród świątecznych słodkości bezapelacyjnie królują korzenne wypieki. Łatwe do przygotowania dla dzieci oraz dorosłych, stanowią idealną okazję do wspólnej nauki pieczenia i oczywiście zabawy. A gdyby tak ich charakterystyczny aromat wykorzystać także przy pieczeniu innych kultowych, świątecznych słodkości? A przy tym zaoszczędzić nieco czasu? Lubella podpowiada, jak sprawić, by w tym roku przy niewielkim wysiłku powstał smaczny efekt.
Wśród świątecznych przygotowań, obok porządków i poszukiwania prezentów, wiele czasu zajmuje przygotowywanie świątecznych potraw. I choć nie wszyscy są mistrzami gotowania, to jednak każdy może czerpać z tego prawdziwą przyjemność. Jak to zrobić? Korzystać z prostych i pysznych przepisów, a nawet pozwolić sobie na małe eksperymentowanie. Tradycyjne, świąteczne potrawy są równie smaczne w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy tylko użyć odpowiednich składników, takich jak produkty marki Łowicz, które polecają się na Święta!
Co dom, to obyczaj, a co za tym idzie – skojarzenia ze smakiem i zapachem. Zwykle to właśnie potrawy z dzieciństwa kształtują nasz kulinarny gust. Jak więc przygotować tradycyjną zupę stawiając na wartościowe produkty, by smakowała jak u mamy? Przedstawiamy sprawdzone wskazówki, dzięki którym domowy obiad będzie smakował jeszcze lepiej.