Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festyn "Smaki Dziedzictwa" w Kruszwicy. Potrawy gotowali m. in. Robert Sowa i Rafał Godziemski

Dominik Fijałkowski
Dominik Fijałkowski
W Kruszwicy odbył  się festyn "Smaki Dziedzictwa". Swoimi potrawami chwalili się Robert Sowa, Rafał Godziemski, a także panie z kół gospodyń wielskich i Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi
W Kruszwicy odbył się festyn "Smaki Dziedzictwa". Swoimi potrawami chwalili się Robert Sowa, Rafał Godziemski, a także panie z kół gospodyń wielskich i Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi Dominik Fijałkowski/Tomasz Czachorowski
Pod Mysią Wieża w kruszwicy odbył się wielki festyn pod nazwą "Smaki Dziedzictwa" zorganizowany w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Skosztować można tam było wielu wspaniałych potraw przyrządzonych między innymi przez kucharskich mistrzów - Roberta Sowę i Rafała Godziemskiego.

Zobacz wideo: Casting do filmu "Negatyw" Roberta Wichrowskiego w Bydgoszczy

Organizatorami imprezy byli: Ministerstwo Kultury Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Burmistrz Kruszwicy oraz Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

Pod Mysią Wieżą odbyły się pokazy kulinarne w wykonaniu Roberta Sowy i Rafała Godziemskiego, a także kucharzy z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi Białej.

Skosztować można było też wspaniałych potraw i wypieków przygotowanych przez panie z kół gospodyń wiejskich. Lokalne browary serwują swoje bursztynowe napoje z pianką.

Odbyły się pokazy sokolnicze, łucznicze i zajęcia warsztatowe. Działały miejsca, w których doskonale bawiły się dzieci.

Podczas festynu była okazja do spisania się w ramach Narodowego Spisu Powszechnego i przebadania w specjalnym stoisku NFZ. Na miejscu zaparkował też szczepionkobus, w którym każdy, kto jeszcze nie zaszczepił się przeciw koronawirusowi mógł przyjąć dawkę uodparniającego preparatu.

W nowej siedzibie Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia odbyły się prelekcje. Nadarzyła się okazja do obejrzenia tam ciekawej wystawy dokumentującej bogatą historię Kruszwicy.

W festynie uczestniczyli oficjalni goście, m. in.: wiceminister rolnictwa, Anna Gembicka, Jan Krzysztof Ardanowski, przewodniczący prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich oraz wojewoda kujawsko-pomorski Mikołaj Bogdanowicz.

Imprezie patronowali: Gazeta Pomorska, Express Bydgoski, Nowości Toruńskie i serwis naszemiasto.pl.

Trwa głosowanie...

Czy pijani kierowcy powinni mieć zabierane dożywotnio prawo jazdy?

Stop pijanym kierowcom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Festyn "Smaki Dziedzictwa" w Kruszwicy. Potrawy gotowali m. in. Robert Sowa i Rafał Godziemski - Gazeta Pomorska

Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto