Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal smaków z Karolem Okrasą

Redakcja
Odwiedziliśmy wczoraj z rodziną centrum Targów Toruńskich by zasmakować regionalnych specjałów ( wiele pysznych, ekologicznych smaków, niech żałuje ten kto nie był ) oraz zobaczyć \"w akcji\" Karola Okrasę. Nadkomplet publiczności w sali audytoryjnej, a s
Odwiedziliśmy wczoraj z rodziną centrum Targów Toruńskich by zasmakować regionalnych specjałów ( wiele pysznych, ekologicznych smaków, niech żałuje ten kto nie był ) oraz zobaczyć \"w akcji\" Karola Okrasę. Nadkomplet publiczności w sali audytoryjnej, a s Piter
Kuchnia krzyżacka będzie tematem Toruńskiego Festiwalu Smaków, który odbędzie się 9-10 kwietnia wraz z Targami Turystycznymi "Wypoczynek". Gościem imprezy będzie Karol Okrasa.

Dwudniowe wydarzenie w Centrum Targowym PARK przy Szosie Bydgoskiej (codziennie w godz. 10-17) to znakomita okazja do zaopatrzenia się w zdrową żywność i zapoznania z ofertą turystyczną na nadchodzące wakacje.

Swoją ofertę zaprezentują producenci przysmaków kuchni regionalnej, tradycyjnych i ekologicznych wyrobów wędliniarskich, pieczywa, serów, dżemów, miodów i nalewek. Nie zabraknie wytwórców zdrowych soków i olejów. Jak zawsze wszystkiego można będzie popróbować przed zakupem.

Na stoiskach miast, regionów, uzdrowisk, biur turystycznych, hoteli, pensjonatów i gospodarstw agroturystycznych znajdziemy katalogi z najnowszymi propozycjami wyjazdów krajowych i zagranicznych oraz sprawdzimy aktualne cenniki i promocje. Nie zabraknie także prezentacji aktywnych form spędzania czasu wolnego – zarówno na łonie natury, jak i podczas urlopu w ekskluzywnym hotelu.

Atrakcją pierwszego dnia targów (sobota) będzie z pewnością obiad rektorsko-prezydencki, w którego przygotowaniu wezmą udział prezydent Torunia i rektor UMK. Gotowanie VIP-ów rozpocznie się o godz.12.15. Tuż po obiedzie zaplanowano przeprowadzenie konkursu: kulinarnego „O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia”, w którym zmierzą się w gotowaniu lokalni restauratorzy i szkoły gastronomiczne.

Targom towarzyszyć będą wykłady o kuchni historycznej – w tym roku tematem jest kuchnia krzyżacka. Gościem imprezy będzie w niedzielę znany prezenter kulinarny Karol Okrasa, który niedawno „łamał przepisy” kuchni krzyżackiej w kolejnym odcinku swojego programu telewizyjnego, nakręconego w ruinach toruńskiego zamku krzyżackiego z udziałem znawcy dziejów kuchni staropolskiej - prof. Jarosława Dumanowskiego z UMK oraz grupy "Kuchenne rekonstrukcje" z Wydziału Nauk Historycznych.

W niedzielę w ramach Targów Turystycznych „Wypoczynek” odbędzie Lokalne Forum Turystyki, organizowane przez Lokalną Organizację Turystyczną – początek o godz.10.30. Zostanie też rozstrzygnięty konkurs na najlepsze stoisko festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną.

SOBOTA, 9 kwietnia
Godz. 10-17 Otwarcie stoisk targowych
Godz. 10.30 Oficjalna inauguracja targów
Godz. 11 Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną
Godz. 11.30 Prof. Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK - „Kuchnia krzyżacka i średniowieczna. Inauguracja części historyczno-kulinarnej Toruńskiego Festiwalu Smaków” (I piętro, sala audytoryjna)
Godz. 12.15 Obiad prezydencko-rektorski
Godz. 14 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia

NIEDZIELA, 10 kwietnia
Godz. 10-17 Otwarcie stoisk targowych
Godz. 10.30 Maciej Nowicki, szef kuchni i rekonstruktor kulinarny, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, „Królewskie śniadanie. Dietetyka humoralna” (I piętro, sala audytoryjna)
Godz. 11.30 Bogdan Gałązka, restauracja Gothic Cafe, Malbork, „Drugie śniadanie z Wielkim Mistrzem” (I piętro, sala audytoryjna)
Godz. 12.45 Karol Okrasa - "Krzyżacy łamią Okrasę" (I piętro, sala audytoryjna)
Godz. 15 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2016 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków
Godz. 15.30 Tomasz Welter, restauracja Hanza Pałac, Rulewo, trener Kulinarnej Reprezentacji Wojska Polskiego, „Epoka migdałów. Rekonstrukcja kulinarna z czasów średniowiecza” (I piętro, sala audytoryjna)

Wykładom i degustacjom towarzyszyć będą przedstawienia i pokazy grupy „Kuchenne rekonstrukcje” z Wydziału Nauk Historycznych UMK.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto