Trwają właśnie warsztaty kulinarne, podczas których przekonają się, że gęsina to świetny produkt do przygotowywania smacznych i wykwintnych potraw. Pierwsze szkolenia dla przyszłych kucharzy odbyły się już we Włocławku i Brodnicy. Dziś szkolili się uczniowie "Gastronomika" w Bydgoszczy i Toruniu.
Nikomu nie trzeba już przypominać, że to nasze województwo ma najlepsze warunki ku temu, by promować powrót do starej polskiej tradycji serwowania gęsiego mięsa 11 listopada, czyli w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Stoją za tym nie tylko kulinarne obyczaje Kujaw i Pomorza, ale także całkiem współczesne aspekty gospodarcze. To u nas, w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim, działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki, zaopatrujący w gęsi materiał hodowlany rolników całej Polsce. Możemy się też pochwalić hodowcami, którzy z sukcesem proponują ten rodzaj drobiu na krajowe i zagraniczne stoły.
Festiwal Gęsiny w Przysieku: Program imprezy i dojazd
Głównym wydarzeniem kolejnej edycji akcji pod hasłem „Najlepsza gęsina na świętego Marcina” będzie zaplanowany na weekend Święta Niepodległości (11, 12 i 13 listopada) Kujawsko-pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem. W wielkiej Gęsiej Karczmie zorganizowanej w hali namiotowej na 750 miejsc, w menu znajdą się przede wszystkim gęsie pipki z pęczakiem, żur na gęsinie, gęś w kapuście i marcińskie rogale z masą orzechową, a ceny będą naprawdę umiarkowane. A do tego muzyka na żywo i podłoga do tańca.
Oprawę artystyczna podzielona została na trzy bloki – patriotyczny (11 listopada), stricte rozrywkowy (12 listopada) i rodzinny (13 listopada). Festynowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów z gęsiny oraz innych produktów regionalnych i rękodzieła.
Także 11 listopada rusza „Czas na gęsinę”, czyli sezon gęsinowy w najlepszych restauracjach w całym kraju. Otwiera go uroczysty obiad z okazji Narodowego Dnia Niepodległości, który marszałek Piotr Całbecki wyda w przysieckiej Daglezji. Ten lokal zaproponuje też swoim klientom jeden z bardziej interesujących pomysłów na gęś na talerzu – przez kolejne cztery weekendy, dwa listopadowe i dwa grudniu, gęsinę będą tu przyrządzać według domowych przepisów panie z kół gospodyń wiejskich.
Zobacz: Jedni mówią: Gęsina w Przysieku inni Festiwal Gęsiny w Przysieku [ ZDJĘCIA I WIDEO]
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?