18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Gęsiny w Przysieku 2013 [ZDJĘCIA]

tom
Festiwal Gęsiny w Przysieku 2013 [ZDJĘCIA]
Festiwal Gęsiny w Przysieku 2013 [ZDJĘCIA] Fot. Wojtek Szabelski/freepress.pl
Festiwal Gęsiny w Przysieku 2013 [ZDJĘCIA]. W niedzielę i poniedziałek (10-11 listopada) w Przysieku pod Toruniem odbył się doroczny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny. Impreza jest prawdopodobnie największym kiermaszem gęsich tuszek i potraw z gęsiny.

Festiwal Gęsiny w Przysieku 2013 [ZDJĘCIA]

Idea, by patriotyczne uniesienia Narodowego Święta Niepodległości uzupełnić smaczną tradycją podobną do tej, której hołdują Amerykanie w swoim Dniu Dziękczynienia, powstała pięć lat temu w Urzędzie Marszałkowskim. Pierwsze gęsinowe imprezy, które odbyły się w 2009 roku w Toruniu, Ostromecku i Włocławku, okazały się wielkim sukcesem. Od tamtej pory na festynach w ramach naszej kampanii bawią się i robią zakupy całe rodziny.

Festiwal łączący kiermasz z cyklem szkoleń i prelekcji okazał się najbardziej atrakcyjną formą kujawsko-pomorskiego promowania gęsiny. Możliwość zaopatrzenia się w tuszki gęsie oraz inne produkty z gęsiny wraz z okazją do zgłębiania tajników kuchni i zdobycia wielu informacji z zakresu zdrowego żywienia, to dobry powód by przyjechać do Przysieka.

Poza możliwością skosztowania i zakupu gęsiny, atrakcją jest również szeroka dostępność wielu produktów regionalnych i wyrobów rękodzielniczych. Osobnym elementem festiwalu były atrakcje dla najmłodszych. Dzieci mogły uczestniczyć w specjalnie dla nich przygotowanych warsztatach kulinarnych i konkursach.

W tym roku Przysiek odwiedził profesor Jean Pierre Williot z Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Wyżywienia na Uniwersytecie François Rabelais w Tours. Pierwszego dnia festiwalu (10 listopada) przedstawił historię gęsiny, zwyczaje związane z jej spożywaniem w dniu św. Marcina, jak również informacje o dawnych formach hodowli gęsi i tradycyjnych francuskich potrawach z tego mięsa. Ważne miejsce w wykładzie zajęły także formy ochrony i promocji kulinarnego oraz kulturowego dziedzictwa związane z gęsią, do jakich zalicza się między innymi tworzenie szlaków kulinarnych i przywracanie dawnych ras gęsi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto