Festiwal Gęsiny w Przysieku 2013 [ZDJĘCIA]
Idea, by patriotyczne uniesienia Narodowego Święta Niepodległości uzupełnić smaczną tradycją podobną do tej, której hołdują Amerykanie w swoim Dniu Dziękczynienia, powstała pięć lat temu w Urzędzie Marszałkowskim. Pierwsze gęsinowe imprezy, które odbyły się w 2009 roku w Toruniu, Ostromecku i Włocławku, okazały się wielkim sukcesem. Od tamtej pory na festynach w ramach naszej kampanii bawią się i robią zakupy całe rodziny.
Festiwal łączący kiermasz z cyklem szkoleń i prelekcji okazał się najbardziej atrakcyjną formą kujawsko-pomorskiego promowania gęsiny. Możliwość zaopatrzenia się w tuszki gęsie oraz inne produkty z gęsiny wraz z okazją do zgłębiania tajników kuchni i zdobycia wielu informacji z zakresu zdrowego żywienia, to dobry powód by przyjechać do Przysieka.
Poza możliwością skosztowania i zakupu gęsiny, atrakcją jest również szeroka dostępność wielu produktów regionalnych i wyrobów rękodzielniczych. Osobnym elementem festiwalu były atrakcje dla najmłodszych. Dzieci mogły uczestniczyć w specjalnie dla nich przygotowanych warsztatach kulinarnych i konkursach.
W tym roku Przysiek odwiedził profesor Jean Pierre Williot z Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Wyżywienia na Uniwersytecie François Rabelais w Tours. Pierwszego dnia festiwalu (10 listopada) przedstawił historię gęsiny, zwyczaje związane z jej spożywaniem w dniu św. Marcina, jak również informacje o dawnych formach hodowli gęsi i tradycyjnych francuskich potrawach z tego mięsa. Ważne miejsce w wykładzie zajęły także formy ochrony i promocji kulinarnego oraz kulturowego dziedzictwa związane z gęsią, do jakich zalicza się między innymi tworzenie szlaków kulinarnych i przywracanie dawnych ras gęsi.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?