Zaniepokojenie opinii publicznej wywołała wczorajsza informacja podana w niektórych mediach o wykryciu przez WSSE w Bydgoszczy EHEC w próbkach mięsa dostarczonego do badań z Rypina.
Państwowy Wojewódzki Inspektor sanitarny w Bydgoszczy Jerzy Kasprzak informuje, iż wszystkie wojewódzkie stacje sanitarno-epidemiologiczne w Polsce badają w ramach monitoringu próbki mięsa oraz podrobów w kierunku Escherichia coli 0157:H7. Serotyp ten jest sporadycznie wykrywany w mięsie oraz podrobach - i tak też się stało ostatnio. Nie jest to jednak serotyp powiązany z ogniskiem zatrucia, ktore wystąpiło na terenie Niemiec.
Wideo
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!