Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dynia. Poznaj jej niesamowite właściwości. Dynia jest duża i zdrowa. Dlaczego warto ją jeść?

redmf
Dynia. Warzywo, o którym przypominamy sobie jesienią. Niewątpliwie króluje wtedy na straganach i z roku na rok coraz mocniej jest obecna w kuchni Polaków. Dynia jest nie tylko duża, ale również zdrowa. I to zarówno jej miąższ, jak i pestki. Co zawiera dynia i dlaczego warto ją jeść? Oto właściwości zdrowotne jednego z największych warzyw.  

>>>>>>CZYTAJ DALEJ
Dynia. Warzywo, o którym przypominamy sobie jesienią. Niewątpliwie króluje wtedy na straganach i z roku na rok coraz mocniej jest obecna w kuchni Polaków. Dynia jest nie tylko duża, ale również zdrowa. I to zarówno jej miąższ, jak i pestki. Co zawiera dynia i dlaczego warto ją jeść? Oto właściwości zdrowotne jednego z największych warzyw. >>>>>>CZYTAJ DALEJ
Dynia. Warzywo, o którym przypominamy sobie jesienią. Niewątpliwie króluje wtedy na straganach i z roku na rok coraz mocniej jest obecna w kuchni Polaków. Dynia jest nie tylko duża, ale również zdrowa. I to zarówno jej miąższ, jak i pestki. Co zawiera dynia i dlaczego warto ją jeść? Oto właściwości zdrowotne jednego z największych warzyw.

Zobacz wideo: Dramatyczne dane dotyczące zgonów w Polsce

od 16 lat

Dynia niewątpliwie jest królową jesieni. W tym okresie pojawia się na straganach i w supermarketach. Coraz częściej kupowana jest do domu w celach kulinarnych a nie tylko jako ozdoba na Halloween. Warzywo nadaje się do spożycia na wiele sposobów. Można z dyni przyrządzić smaczną zupę krem. Miąższ znakomicie nadaje się również do placków oraz innych potraw. Zdrowe i smaczne są także pestki, które w swoim składzie zawierają wiele potasu.

Dynia jest bogata w witaminy i minerały. Odmian dyni jest bardzo dużo, ale każda zawiera wartości odżywcze.

Polecamy

Wartości odżywcze dyni (w 100 g - surowej/ugotowanej)

  • Wartość energetyczna - 26/20 kcal
  • Białko ogółem - 1.00/0.72 g
  • Tłuszcz - 0.10/0.07 g
  • Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
  • Błonnik - 0.5/1.1 g
  • Witamina C – 9.0/4.7 mg
  • Tiamina – 0.050/0.031 mg
  • Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
  • Niacyna - 0.600/0.413 mg
  • Witamina B6 - 0.061/0.044 mg
  • Kwas foliowy - 16/9 µg
  • Witamina A – 8513/5755 IU
  • Witamina E – 1.06/0.80 mg
  • Witamina K - 1.1/0.8 µg
  • Wapń – 21/15 mg
  • Żelazo - 0.80/0.57 mg
  • Magnez - 12/9 mg
  • Fosfor - 44/30 mg
  • Potas - 340/230 mg
  • Sód – 1/1 mg
  • Cynk - 0.32/0.23 mg

Na co dobra jest dynia?

Dynia jest bogata w beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem, a więc może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego. Na co dobra jest dynia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto