Zobacz wideo: Dramatyczne dane dotyczące zgonów w Polsce
Dynia niewątpliwie jest królową jesieni. W tym okresie pojawia się na straganach i w supermarketach. Coraz częściej kupowana jest do domu w celach kulinarnych a nie tylko jako ozdoba na Halloween. Warzywo nadaje się do spożycia na wiele sposobów. Można z dyni przyrządzić smaczną zupę krem. Miąższ znakomicie nadaje się również do placków oraz innych potraw. Zdrowe i smaczne są także pestki, które w swoim składzie zawierają wiele potasu.
Dynia jest bogata w witaminy i minerały. Odmian dyni jest bardzo dużo, ale każda zawiera wartości odżywcze.
Polecamy
Wartości odżywcze dyni (w 100 g - surowej/ugotowanej)
- Wartość energetyczna - 26/20 kcal
- Białko ogółem - 1.00/0.72 g
- Tłuszcz - 0.10/0.07 g
- Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
- Błonnik - 0.5/1.1 g
- Witamina C – 9.0/4.7 mg
- Tiamina – 0.050/0.031 mg
- Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
- Niacyna - 0.600/0.413 mg
- Witamina B6 - 0.061/0.044 mg
- Kwas foliowy - 16/9 µg
- Witamina A – 8513/5755 IU
- Witamina E – 1.06/0.80 mg
- Witamina K - 1.1/0.8 µg
- Wapń – 21/15 mg
- Żelazo - 0.80/0.57 mg
- Magnez - 12/9 mg
- Fosfor - 44/30 mg
- Potas - 340/230 mg
- Sód – 1/1 mg
- Cynk - 0.32/0.23 mg
Na co dobra jest dynia?
Dynia jest bogata w beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem, a więc może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego. Na co dobra jest dynia?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?