Duży popyt na polskie truskawki. Takie są ceny na targowiskach w Kujawsko-Pomorskiem

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu.  Truskawki importowane są bardziej podłużne.

 Owoce mają jaśniejszy kolor przy szypułce, ponieważ musiały być zbierane „na blado”. Szypułka nie jest świeża i sztywna, nie odstaje od owocu. Ile kosztują w tym roku polskie truskawki w naszym regionie oraz inne warzywa i owoce? Zobaczcie na kolejnych slajdach naszej galerii.
Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Truskawki importowane są bardziej podłużne. Owoce mają jaśniejszy kolor przy szypułce, ponieważ musiały być zbierane „na blado”. Szypułka nie jest świeża i sztywna, nie odstaje od owocu. Ile kosztują w tym roku polskie truskawki w naszym regionie oraz inne warzywa i owoce? Zobaczcie na kolejnych slajdach naszej galerii. Aneta Żurek
Udostępnij:
Owoce z lokalnego rynku mają lepszy wpływ na nasze zdrowie. Lokalne truskawki są też najtańsze. A ile kosztują w tym roku polskie czereśnie, ogórki, kalarepy i kalafiory? Sprawdźcie w naszej galerii.

- Okazuje się, że truskawki to najbardziej wyczekiwany sezonowy i ulubiony owoc Polaków. Zgodnie z badaniem Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, przeprowadzonym pod koniec 2019 roku na reprezentatywnej grupie polskich konsumentów, spożycie truskawek w skali roku deklaruje 98 proc. konsumentów – podaje agencja Inspire.

Najbardziej lubimy polskie truskawki, ale nie każdy potrafi odróżnić rodzimy owoc od sprowadzanych. - Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. - podpowiadają eksperci. - Truskawki importowane są bardziej podłużne. Owoce mają jaśniejszy kolor przy szypułce, ponieważ musiały być zbierane „na blado”. Kondycja szypułki zdradza najwięcej. Nie jest ona świeża i sztywna, nie odstaje już od owocu. Szypułki truskawek marokańskich są z kolei nieproporcjonalnie duże i długie.

To ważne dla naszego zdrowia, żebyśmy jedli owoce z sąsiedztwa. - Prof. Samochowiec, jeden z twórców polskiej fitoterapii, zawsze mówił, że powinniśmy spożywać takie zioła, które rosną w miejscu, w którym my żyjemy. To rzadko używany argument, ale bakterie, które są w naszej glebie i naszych jelitach żyją w rodzaju symbiozy. Dlatego też jesteśmy lepiej przystosowani do trawienia rodzimych warzyw i owoców - mówi dr n. med. Igor Łoniewski, współpracownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie.

Takie są ceny owoców i warzyw na lokalnych targowiskach

Ile w tym roku kosztują polskie truskawki i inne, wyczekiwane warzywa i owoce? Zobaczcie w naszej galerii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie