Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe kuracje na każdą kieszeń

Redakcja
Soki kwaszone z warzyw to cenna dawka witamin. Najbardziej popularne to te z buraczków, kapusty czy ogórków. Ale kwasić można także inne warzywa, m.in. seler, pietruszkę, marchew, a nawet czosnek.

– Polecam soki warzywne każdemu – mówi Danuta Podstawka, dietetyczka. – Pod warunkiem, że są robione w naturalny sposób, w dobrych warunkach. A te domowe takie właśnie są, bez konserwantów.

Kwasy - pod warunkiem, że zawierają mało soli, która niepotrzebnie obciąża organizm - dostarczają wielu ważnych dla zdrowia składników.

Mają działanie oczyszczające i odtruwające. Korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego, jelita grubego. – Np. sok z czosnku świetnie wzmacnia układ odpornościowy – dodaje dietetyczka.

Kwasy warzywne warto pić małymi łykami, co pewien czas. Wtedy ich składniki są lepiej przyswajane.

Cenne dla zdrowia są nie tylko soki z pojedynczych warzyw, ale również mieszanki. Np. ten z czerwonych buraków, marchwi, pietruszki, selera i czosnku, który odżywia i orzeźwia organizm. Pobudza też trawienie, podnosi ogólną odporność organizmu, przeciwdziała przeziębieniom, infekcjom, odtruwa. Powinny go pić osoby, które mają niedokrwistość, czy te nerwowe, bowiem taki sok działa uspokajająco. Przypisuje mu się również działanie ochronne przed chorobami nowotworowymi.

Jak przyrządzić taki specyfik?

Sposób pierwszy: bierzemy umyte warzywa z ekologicznych upraw: 1-1,5 kg buraczków, 0,5-0,7 kg marchwi, 1-2 pietruszki, 1-2 małe selery i kilka ząbków czosnku. Rozdrabniamy wszystko, a potem zalewamy przegotowaną wodą. Do tego można dodać kawałek razowego chleba wypiekanego na zakwasie. Po wymieszaniu odstawiamy sok na kilka dni w ciepłe miejsce. Kiedy się zakwasi, odcedzamy. Sok trzeba przechowywać w lodówce i pić najlepiej 1-2 szklanki dziennie, pół godziny przed posiłkami.

Sposób drugi: napój przygotowujemy w sokowirówce, dodajemy odrobinę chleba razowego i odstawiamy na trzy dni w ciepłe miejsce. Jeżeli chcemy przyspieszyć zakwaszanie, dolewamy pół szklanki soku z kiszonej kapusty, czy ogórków (wtedy odstawiamy specyfik w ciepłe miejsce tylko na 1 lub 2 dni).

– Zwykle przy robieniu soków wybieram właśnie tę drugą metodę, używam sokowirówki – opowiada Anna Mącik, emerytka. – Zwykle przygotowuję te z buraków, marchewki, czy ogórków. Czasami je zakwaszam, ale nie zawsze, bo moi domownicy wolą pic świeżo wyciśnięte soki z warzy.

Danuta Podstawka radzi, by oprócz soków kwaszonych, w naszej codziennej diecie były też warzywa w innej postaci, np. surówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto