Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Dziś jeszcze chłodno i z opadami. Od piątku zmiana pogody

Dziś jeszcze chłodno i z opadami. Od piątku zmiana pogody

Podpisano umowę dotyczącą Żwirek! Jakie korzyści z niej płyną?

Podpisano umowę dotyczącą Żwirek! Jakie korzyści z niej płyną?

Polecamy

Są wyniki Rankingu Szkół Przyjaznych LGBTQ+ 2024. Wyłoniono 10 placówek

Są wyniki Rankingu Szkół Przyjaznych LGBTQ+ 2024. Wyłoniono 10 placówek

Majowy event Apple już niedługo. Kiedy się odbędzie i co zostanie pokazane?

Majowy event Apple już niedługo. Kiedy się odbędzie i co zostanie pokazane?

Posłuchaj eksperta i jedz śniadanie o tej porze, aby schudnąć i dobrze się czuć

Posłuchaj eksperta i jedz śniadanie o tej porze, aby schudnąć i dobrze się czuć