Spis treści
Kawa może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u kobiet z cukrzycą ciężarnych
Cukrzyca ciężarnych, często nazywana również cukrzycą ciążową lub cukrzycą w ciąży to zaburzenie metabolizmu glukozy, które pojawia się tylko u tych kobiet, które wcześniej nie chorowały na cukrzycę. Szacuje się, że ta dolegliwość dotyczy 6-9 proc. wszystkich ciężarnych.
W profilaktyce rozwoju cukrzycy ciążowej i jej następstwa, czyli cukrzycy typu 2 ważna jest zmiana stylu życia. Pacjentka powinna przede wszystkim stosować zbilansowaną dietę z niskim indeksem glikemicznym, czyli ograniczyć cukier i produkty dosładzane, a także wysokoprzetworzone z oczyszczonej mąki pszennej. Dodatkowo w licznych badaniach naukowych wykazano, że wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej u kobiet z cukrzycą ciężarnych może zmniejszyć u nich ryzyko zaburzeń przemiany glukozy w późniejszym czasie.