Spis treści
- 1. Dobroczynne substancje w czekoladzie
- 2. Czekolada zapobiega próchnicy
- 3. Wsparcie dla organizmu
- 4. Jak czekolada chroni przed poważnymi chorobami?
- 5. Łagodzenie stresu
- 6. Czekolada a metabolizm
- 7. Regulacja układu krwionośnego
- 8. Czekolada jako źródło energii
- 9. Pobudzenie nerek
- 10. Czekolada a układ nerwowy
1. Dobroczynne substancje w czekoladzie
Zacznijmy od tego, że w czekoladzie możemy znaleźć nawet ponad 600 substancji mających niezwykle dobry wpływ na nasze zdrowie. Wśród nich wyróżnia się m.in. obecność węglowodanów oraz białka. Poza nimi znajdziemy tam:
- magnez,
- potas,
- żelazo,
- cynk,
- miedź,
- niacyna,
- mangan,
- flawonoidy,
- błonnik,
- teobromina,
- fenylotylamina,
- antyoksydanty,
- kwasy omega-6,
- witaminy z grupy B oraz witaminy A, E.
Polecamy
2. Czekolada zapobiega próchnicy
Jedzenie gorzkiej czekolady wyraźnie wspomaga nasze zęby. Wbrew powszechnemu stwierdzeniu, że słodycze niszczą zęby, ciemna czekolada działa wręcz odwrotnie. Dzięki obecności teobrominy kakao (główny składnik czekolady) wzmacnia szkliwo. Z kolei tanina zapobiega przywieraniu bakterii do powierzchni zębów.
3. Wsparcie dla organizmu
Jedzenie czekolady gwarantuje znakomite wsparcie organizmu w przypadku m.in. infekcji. Teobramina łagodzi kaszel, a cynk poprawia pracę układu odpornościowego. Te i wiele innych składników składają się na to, że czekolada pomaga przy bólach głowy, problemach z trawieniem oraz w innych dolegliwościach.
Polecamy
4. Jak czekolada chroni przed poważnymi chorobami?
Obecne w czekoladzie flawonoidy działają jako znakomite przeciwutleniacze. Spowalniają one procesy starzenia, a także likwidują stany zapalne i wspomagają walkę z chorobami serca oraz nowotworami.
5. Łagodzenie stresu
Gorzka czekolada działa w dość specyficzny sposób na stres. Przede wszystkim osłabia ona poziom hormonów stresu obecnych w organizmie. Nic więc dziwnego, że zajadanie się czekoladą podczas silnego stresu faktycznie może pomóc.
6. Czekolada a metabolizm
Wbrew pozorom składniki odżywcze obecne w czekoladzie wspomagają odchudzanie dzięki pobudzaniu metabolizmu oraz dawaniu uczucia sytości. Należy jednak pamiętać o tym, żeby odpowiednio dawkować sobie czekoladę. Objadanie się nią nie przyniesie oczekiwanego rezultatu. Jednak niewielkie jej ilości wspomogą proces odchudzania się, a także zapewnią dobry nastrój!
Polecamy
7. Regulacja układu krwionośnego
Jedzenie czekolady pozytywnie działa również na stan naszego układu krwionośnego. Przede wszystkim pozwala na regulowanie ciśnienia krwi. Co więcej, jednak czekolada realnie umożliwia utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu.
Polecamy
8. Czekolada jako źródło energii
Obecność węglowodanów wyraźnie wpływa na zasobność naszego organizmu w energię. Dzięki spożywaniu czekolady poprawia się nasza koncentracja i łatwiej się nam myśli. Dodatkowo możemy dzięki temu uniknąć objawów zmęczenia oraz stresu, co zostało zaznaczone już wcześniej. Oprócz węglowodanów gwarantuje to obecność m.in. żelaza, potasu i magnezu.
9. Pobudzenie nerek
Eksperci wskazują, że jedzenie czekolady, zwłaszcza gorzkiej, dobrze działa na nasze nerki. Dzięki łagodzeniu powikłań u pacjentów możliwe jest wsparcie w leczeniu nawet przewlekłych chorób nerek.
Polecamy
10. Czekolada a układ nerwowy
Zostało zaznaczone, że czekolada pomaga w nauce, wspiera koncentrację i pomaga zwalczać stres. Stanowi to całość oddziaływań, które dotyczą układu nerwowego. Dzięki jedzeniu czekolady (a dokładniej kakao) dostarczamy organizmowi wielu ważnych składników odżywczych, które stymulują poprawne działanie naszego organizmu.
Otwarcie Ośrodka Zdrowia w Rybnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?