MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „NIE”!...
fot. Pascal/flickr.com

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Sacharyna

SŁODZIK NA „NIE”!

Sacharyna (E954) to sulfonamid kwasu benzoesowego, syntetyczny związek 300-500 razy słodszy od cukru. Z uwagi na gorzki, metaliczny smak stosuje się ją tylko w połączeniach z innymi syntetycznymi związkami z tej grupy. Tak jak one, zaburza prawidłową mikroflorę jelita, co ma negatywny wpływ na masę ciała i ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Sprzyja też rozwojowi stanów zapalnych w dolnym odcinku układu pokarmowego. Zaburzenia mikroflory mogą też być przyczyną niekorzystnego działania sacharyny na metabolizm.

Wykazano ponadto, że sacharyna może mieć właściwości kancerogenne (wywołując m.in. raka pęcherza), ale współcześnie dowodów tych się nie uznaje. Często wywołuje jednak reakcje alergiczne i pseudoalergiczne u wrażliwych osób, nawet stosowana w paście do zębów, której jest częstym składnikiem.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 12.05 w Tychach

NOWE
Przegląd tygodnia od 12.05 w Tychach

Tygodniowy przegląd prasy w Rybniku, (12.05-18.05.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Rybniku, (12.05-18.05.2024)

Polecamy

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Bliźnięta nie znoszą nudy i są inteligentne. Zobacz, jakie są zodiakalne Bliźniaki

Bliźnięta nie znoszą nudy i są inteligentne. Zobacz, jakie są zodiakalne Bliźniaki