Bon żywieniowy na ratunek polskiej gastronomii. Kto i kiedy będzie mógł go wykorzystać? Czy bon żywieniowy wejdzie w życie?
O tym, że branża gastronomiczna najdotkliwiej odczuwa skutki walki z koronawirusem widać na każdym kroku. Wiele restauracji i pubów praktycznie w każdym mieście w Polsce przestało działać. Reszta prowadzi działalność w ograniczony sposób. Sprzedaż dań tylko na wynos, brak możliwości spożywania w restauracjach boleśnie odbija się na kieszeniach restauratorów. Czy sytuację zmieni bon żywnościowy? Jak ustalili reporterzy RMF FM rząd myśli o wprowadzeniu tak zwanego bonu żywnościowego, który miałby pomóc branży gastronomicznej. Innym pomysłem jest wprowadzania obniżonego VAT-u dla tego sektora działalności gospodarczej. Ministerstwo rozwoju ma między innymi o tym rozmawiać z przedstawicielami branży gastronomicznej. Bon żywnościowy miałby stanowić zachętę do częstszego korzystania z restauracji - na razie do zamawiania potraw na wynos i z dostawą. Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE