7 z 15
Poprzednie
Następne
ATLAS GRZYBÓW 2022. Grzyby trujące opis i zdjęcia. Tych grzybów absolutnie nie jedz! [TOP 15]
Pieczarka karbolowa (Agaricus xanthodermus) - trujący
Średnica i kolor: 4-15 cm średnicy. Kolor biały, na środku kapelusza może być lekko beżowy. Po uszkodzeniu przebarwia się miejscowo na żółto.
Blaszki: na początku cienkie blaszki przybierają kolory różu i bieli. Z czasem stają się czekoladowobrunatne.
Trzon: może osiągać wysokość 12 cm. Trzon jest koloru białego, smukły. Po naciśnięciu staje się chromowożółty.
Miąższ: koloru białego, lecz po przekrojeniu staje się żółty. Nieprzyjemny w smaku. Zapach przypomina atrament lub karbol.
Występuje w lasach liściastych i iglastych, w parkach oraz na łąkach.