MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wegańskie przepisy na obiad, śniadanie i kolację. Pomysły na 6.06.2024 - co zjeść?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/scottiebumich
Najprostsze przepisy na wege dania i pomysły na wykorzystanie tego, co masz pod ręką. Co dzisiaj zjesz? Śledzimy pojawiające się na Instagramie przepisy na wegańskie dania i możemy podpowiedzieć, jak korzystać z kuchni wege. Sprawdź, który przepis najbardziej Ci się spodoba.

Wege przepisy na obiad, kolację czy śniadanie to skarbnica pomysłów na to, jak przyrządzić pyszne dania dla dzieci i dorosłych z sezonowych produktów. Wegańskie przepisy pojawiają się na wielu profilach na Instagramie, ale trudno czasami wyłapać te najciekawsze. Dlatego spieszymy z pomocą - znajdziecie tu najlepsze przepisy wege, jak dzisiaj pojawiły się w sieci.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Wegańska dieta różni się od wegetariańskiej. W tej drugiej eliminuje się zwierzęce mięso, natomiast w wegańskiej - wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, tworząc dania pochodzące wyłącznie z produktów roślinnych. Zanim zadasz znajomym pytanie, co to znaczy, że są weganami, sprawdź:

  • Czy weganie jedzą masło? Masło produkuje się z mleka, a więc produktu odzwierzęcego. Masło nie powinno więc pojawić się w diecie wegańskiej.
  • Czy weganie jedzą miód? Mimo tego, że nie jest mięsem, miód pochodzi od zwierząt, które produkują go na własne potrzeby. Produkcja miodu często wiąże się z okrucieństwem wobec pszczół, np. z podcinaniem skrzydeł królowej, by nie opuściła ula.
  • Czy weganie jedzą makaron? Tak, ale zależy, który. Większość makaronów jest wegańska, składa się tylko z mąki, jednak jest grupa makaronów, do których wytwarzania używa się jajek. To ten typ makaronów, które podaje się do rosołu. Można jednak znaleźć ich wegańskie zamienniki.
  • Czy weganie jedzą ser? Kostka żółtego tłuszczu nie powstaje z wody, ale z mleka. A mleko jest produktem odzwierzęcym, a więc nie mieści się w diecie wegańskiej.

Proste przepisy na wegańskie dania

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Szukacie alternatywy dla masła, margaryny czy serka kanapkowego?🧈

Koniecznie wypróbujcie pasty warzywne! Sprawdzą się idealnie jako dodatek do pieczywa czy warzyw. Poniżej przepis na kanapki z pastą z fasoli, oliwek i awokado🥑

Kanapki z pastą z fasoli, oliwek i awokado

Składniki:
70 g chleba graham,
50 g awokado,
50 g fasoli białej (puszka),
5 g oliwek czarnych,
5 g natki pietruszki,
3 g soku z cytryny,
2 g czosnku,
2 g ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

  1. Fasolę dokładnie przepłucz wodą. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój na ćwiartki.
  2. Fasolę, awokado, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy zblenduj.
  3. Oliwki drobno pokrój i wymieszaj z pastą.
  4. Rozsmaruj pastę na chlebie. Możesz wcześniej podpiec pieczywo w tosterze lub na suchej patelni.

320 kcal

Smacznego!

#kanapki #przepisnakanapki #zdrowekanapki #dieta #fabrykasiły #przepis #prostyprzepis #zdrowyprzepis #plandietetyczny #plantreningowy #dietaonline #wege #weganskieprzepisy


🥦 WYSPA JADŁONOMIA 🍅
Za nami dzień Dziecka, przed nami koniec roku szkolnego – to idealna okazja, żeby wspólnie z małą eM wybrać się na koncert Las Cieciorcas Band i uratować wyspę przed złowrogim cieniem!
Najprościej mówiąc, Wyspa Jadłonomia to przepis na lepsze życie. Pełne humoru, grozy, zwrotów akcji i gorzkiego śmiechu przedstawienie zaprasza do świata, w którym z dziećmi i młodzieżą rozmawia się poważnie, bez udawania, że świat jest lepszy niż w rzeczywistości.
Mamy jeszcze bilety na tę szaloną wycieczkę!

👉 GRAMY: 4 czerwca o 18:00, 5 czerwca o 12:00
👉 OBSADA: Maja Pankiewicz, Ewelina Żak, Daniel Dobosz, Tomasz Nosinski, Marcin Pempuś
👉 TWÓRCZYNIE I TWÓRCY: reżyseria Maciej Podstawny, koncepcja Dorota Kowalkowska, Maciej Podstawny, Jan Czapliński, scenariusz Jan Czapliński, współpraca scenariuszowa Dorota Kowalkowska i Maciej Podstawny, dramaturgia Dorota Kowalkowska, scenografia i kostiumy Kaja Migdałek, muzyka Jerzy Rogiewicz, video Przemysław Tokarski, kierowniczka produkcji Justyna Pankiewicz, inspicjentka Maria Lejman-Kasz
👉 📷 @sisi_cecylia

#studioteatrgaleria #teatrstudio #theatre #wyspajadłonomia #jadłonomia #vegan


Jednoporcjowe ciacho w wersji XXL!
Idealne dla wielbicieli czekolady i dużych porcji🍫🍪

Przepis:
40 g mąki orkiszowej/jaglanej/owsianej
20 g czekoladowej odżywki białkowej PLANTFORCE PURE
5 g kakao
30 g jogurtu sojowego
15 g kremu czekoladowego Rawnella
15 ml napoju roślinnego
szczypta soli
kostka gorzkiej czekolady
opcjonalnie dodatkowe słodzidło

Suche składniki wymieszać. Dodać jogurt, krem czekoladowy i napój sojowy. Całość ugniatać. Gdy masa wyjdzie zbyt sucha, stopniowo dolać więcej napoju. Z masy uformować ciacho XXL. Na wierzch dodać posiekaną czekoladę. Piec 15-20 minut w 180*. Zajadać schłodzone.

📸 @dyciax
#zdroweprzepisy #wege #wegańskie #czekoladowe #fitdeser #zdrowejedzenie #bezglutenu #zdrowesłodycze #vegancookies #deserbezcukru #zdrowegotowanie #fitciasto #roślinnejedzenie #wegańskieciasto #domowejroboty


Kliknj po więcej⬇️

Sezonowy stir fry z makaronem, tofu i szparagami

Rozpoczęła się idealna pora. Długi sezon warzywno owocowy. Do zimy na straganach będą się pojawiać warzywa i owoce, które z przyjemnością warto wprowadzić do swojej diety. To dobry czas by spróbować diet bezmięsnych, a nawet diety wegańskiej. Planując to warto jednak pamiętać o suplementacji.

Chociaż sama staram się jeść różnorodnie i uważnie komponuje swoje posiłki wiem, że moja dieta potrzebuje wsparcia w postaci suplementacji.

Dlatego polecam suplementy od marki @naturell_polska

Suplement diety Kompleks wege to coś dobrego na start. To kompleks witamin i składników mineralnych uzupełniających dietę roślinną. W składzie znajdują się: roślinna wit D3, Jod, witamina B12, organiczny cynk oraz selen. Bez substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia.

PRZEPIS
porcja sojowego makaronu
szczypta kurkumy
1 cebula
1 marchewka
kilka szparagów
kawałek cukinii (nie koniecznie)
kostka tofu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka mieszanki curry
1 łyżeczka kuminu
4 łyżki sosu sojowego
szczypior
sezam lub orzeszki.

Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu z dodatkiem kurkumy.

Tofu pokrój w kostkę i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż tofu tak by kawałki się nie dotykały. Smaż spokojnie na rumiano z kilku stron. Przełóż na bok.

Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę pokrojoną pastry oraz cukinię. Szparagi złam w zgrubiałym miejscu i także pokrój. Smaż wszystko 5 minut. Dodaj przyprawy i przemieszaj.

Wrzuć ugotowany makaron, usmażone tofu i sos sojowy. Dobrze wymieszaj.

Podawaj ze szczypiorkiem i sezamem lub orzeszkami.

#współpracareklamowa #Naturell #suplementdiety#vegan#food #recipe #przepis #plantbased #plantbaseddiet#weganizm #veganlife


Kliknj po więcej⬇️

Sezonowy stir fry z makaronem, tofu i szparagami

Rozpoczęła się idealna pora. Długi sezon warzywno owocowy. Do zimy na straganach będą się pojawiać warzywa i owoce, które z przyjemnością warto wprowadzić do swojej diety. To dobry czas by spróbować diet bezmięsnych, a nawet diety wegańskiej. Planując to warto jednak pamiętać o suplementacji.

Chociaż sama staram się jeść różnorodnie i uważnie komponuje swoje posiłki wiem, że moja dieta potrzebuje wsparcia w postaci suplementacji.

Dlatego polecam suplementy od marki @naturell_polska

Suplement diety Kompleks wege to coś dobrego na start. To kompleks witamin i składników mineralnych uzupełniających dietę roślinną. W składzie znajdują się: roślinna wit D3, Jod, witamina B12, organiczny cynk oraz selen. Bez substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia.

PRZEPIS
porcja sojowego makaronu
szczypta kurkumy
1 cebula
1 marchewka
kilka szparagów
kawałek cukinii (nie koniecznie)
kostka tofu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka mieszanki curry
1 łyżeczka kuminu
4 łyżki sosu sojowego
szczypior
sezam lub orzeszki.

Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu z dodatkiem kurkumy.

Tofu pokrój w kostkę i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż tofu tak by kawałki się nie dotykały. Smaż spokojnie na rumiano z kilku stron. Przełóż na bok.

Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę pokrojoną pastry oraz cukinię. Szparagi złam w zgrubiałym miejscu i także pokrój. Smaż wszystko 5 minut. Dodaj przyprawy i przemieszaj.

Wrzuć ugotowany makaron, usmażone tofu i sos sojowy. Dobrze wymieszaj.

Podawaj ze szczypiorkiem i sezamem lub orzeszkami.

#współpracareklamowa #Naturell #suplementdiety#vegan#food #recipe #przepis #plantbased #plantbaseddiet#weganizm #veganlife


PRZEPIS NA IDEALNĄ I SYCĄCĄ OWSIANKĘ ⬇️
👌baza: płatki owsiane jako podstawowy składnik, źródło węglowodanów złożonych, bogactwo składników mineralnych jak magnez, cynk, selen, a także prozdrowotnych frakcji błonnika rozpuszczalnego jak beta glukany
👌płyn: napój roślinny np. sojowy, orzechowy, najlepiej fortyfikowane wapniem, który często jest składnikiem niedoborowym w diecie nie tylko wegan, alei osób na diecie tradycyjnej
👌źródło białka: zapewni sytość po posiłku, a także doda mnóstwo smaku dzięki bogatej ofercie smakowych odżywek białkowych na naszej stronie
👌owoce: słodki dodatek nadający naszej owsiance charakter deseru, zabijają ochotę na słodycze w późniejszej porze dnia, a także dostarczają mnóstwo witamin, błonnika, polifenoli, kwasów organicznych i innych korzystnych substancji
👌źródło tłuszczu: orzechy, nasiona, pestki, surowe kakao, przyjemny chrupiący dodatek, dostarczający sporą ilość niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych wartości odżywczych, spowalniający poposiłkowy wyrzut glukozy do krwiobiegu, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni

Zastosowanie się do wszystkich powyższych to gwarancja na udaną owsiankę, która posmakuje nawet największemu przeciwnikowi zdrowego jedzenia! 🍪

📸 @vivolife
#białkowegańskie #białkoroślinne #sniadanie #motywacja #owsianka #silaroslin #zdrowojem #zdrowadieta #zdrowesniadanie #superowsianka


Temperatura rośnie🌡☀️, czas na orzeźwienie! 👌

To idealny moment, aby włączyć do swojej diety smoothie z sezonowych owoców.😎 Aby pozostać sytym na dłużej i dostarczyć organizmowi jak najwięcej składników odżywczych, sięgnij po białko konopne!😊
👉Białko konopne charakteryzuje się ziemistym, orzechowym smakiem i jest odpowiednie dla wegan oraz wegetarian. 🌱
Powstaje przez zmielenie nasion konopnych na miałki proszek. Zawiera wapń, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych i mięśni oraz dba o zdrowe zęby. Żelazo obecne w białku konopnym przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Dodatkowo, nasiona konopi siewnej wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca i układu odpornościowego.
Pamiętaj, że zdrowy tryb życia oraz zbilansowana i zróżnicowana dieta są kluczowe dla zachowania dobrego stanu zdrowia.

.
.
.
#purellasuperfoods #przepis #zdroweprzepisy #zdroweodzywianie #zdrowejedzenie #redukcja #zdrowydeser #odchudzanie #łatweprzepisy #zdrowojem #naturalnie #wegetarianizm #słodkie #przepisy #jedzenie #mniam #szybkiegotowanie #koktajl #smoothie #sok #owoce #zdrowie #szybkiprzepis #yummy #truskawki


Obłędne placuszki z serka wiejskiego 🥰🥰 i płatek

owsianych🥰🥰🥰

Już teraz koniecznie zapisz ten przepis 💪👇

Bardzo lekkie puszyste wspaniałe w smaku 🥰

Idealnym uzupełnieniem do tych placuszków będą

KREMY PROTEINOWE firmy @supersonicfood ‼️

Bardzo dobre kremy BEZ DODATKU CUKRU ‼️

Źródło białka w kremowej konsystencji 👌 odpowiednie

dla WEGAN oraz co bardzo ważne BEZ TŁUSZCZU

PALMOWEGO ‼️‼️

Mam przyjemność przetestować dwa smaki 🥰👌💪

🌼biała czekolada ze słonym karmelem z kawałkami

orzechów 👉 obłędnie chrupiące 🤪 LIMITOWANY

SMAK‼️

🌸 biała czekolada z malinami 👉 mój ulubiony 🫶

Oba dostępne są w @lidlpolska ‼️

A teraz co potrzebujecie aby stworzyć te placuszki 👇

Składniki na około 15 placuszków

👉 płatki owsiane 85 gr

👉 serek wiejski 200 gr

👉 jajka 2 szt

👉 masło naturalne 20 gr

👉 proszek do pieczenia ½ łyżeczki

👉 szczypta soli

👉 Proteinowy krem BIAŁA CZEKOLADA Z MALINĄ od

@supersonicfood

👉 Proteinowy krem BIAŁA CZEKOLADA ZE SŁONYM

KARMELEM os @supersonicfood

Makro
Na 7-8 szt‼️

400kcal/52,6grW/12,4grT/14,5grB

#supersonic
#reklamamarki #współpraca #dziendobry #dzieńdobry #hello #helloday #goodmorningpost #goodmorning #fit #fitplacki #zdrowo #eat #food #foodblogger #foodblog #foodgallery #recipes #goodfood #instagram #instagramreels #reelsinstagram #likeforlikes #likeforlike #like #may #photo #mamma #mamafit


🌿🍽️ Vege Pulpeciki Kalafiorowe z Sosem Tikka Masala 🍅✨

Marzy Wam się pyszne, zdrowe i pełne smaków danie? Przedstawiamy przepis na wegetariańskie pulpety kalafiorowe z aromatycznym sosem tikka masala! 😍

🍲 Liczba porcji: 4 ⏱ Czas: 45 minut

Składniki:
2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili @houseofasiapl
2 łyżeczki Przyprawy curry łagodnej House of Asia
2 łyżki Panierki Panko House of Asia
4 łyżki ugotowanej Quinoi komosy ryżowej mieszanej QF @qualityfoodpl
1 średni kalafior
1 cebula drobno posiekana
2 łyżki posiekanego kopru
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pierz do smaku
Sos:
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
50 g Pasty Tikka Masala średnio-ostrej House of Asia
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 cebuli drobno
posiekanej
1 łyżka oliwy
z oliwek
Miks sałat

👉 Przygotowanie:

  1. Kalafiora ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i wystudź. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę
    z dodatkiem pasty z czosnku, imbiru i chili. Składniki przełóż do miski i rozdrobnij za pomocą widelca.
    Do masy dodaj jajko, ugotowaną komosę oraz koperek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą
    curry. Następnie, dodaj panierkę panko i dokładnie wymieszaj do uzyskania dość zbitej konsystencji.
    W razie potrzeby dodaj większą ilość panierki panko.
  2. Z masy kalafiorowej uformuj pulpety. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut.
  3. W między czasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę oraz pastę z czosnku. Następnie dodaj
    pastę tikka masala. Smaż całość około 1 minutę. Po tym czasie dodaj pomidory, wymieszaj i duś około
    10-15 minut. Pod koniec dodaj posiekaną kolendrę.
  4. Upieczone pulpety podawaj z miksem sałat oraz pomidorowym sosem
    🌟 Gotowe! Czas na kulinarną przygodę pełną smaku i zdrowia! 🥗✨

Nie zapomnijcie podzielić się swoimi kulinarnymi dziełami i oznaczyć nas na zdjęciach! 📸👇

Bon Appétit! 💚

#vege #zdrowejedzenie #fitprzepis #wegetariańskie #pulpeciki #tikkamasala #zdroweprzepisy #foodie #kochamgotować #kulinarneinspiracje #houseofasiapl


Czy wiesz, że nasz roślinny Sałatkowy możesz zamarynować jak tradycyjną fetę? 🇬🇷🫙
O tak! 
Skąpany w dobrej oliwie i przyprawach, nabiera prawdziwej głębi smaku i uświetni nawet najprostszą sałatkę lub kanapkę 💚

Marynowany Sałatkowy z nerkowców

  • 1 op. Sałatkowego z nerkowców
  • ¾ szklanki oliwy
  • ½ pęczka drobno posiekanej natki
  • 1 mała szalotka, drobno posiekana
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 mała ostra papryczka drobno posiekana (pepperoni lub jalapeno)
  • listki z 4 gałązek tymianku
  • 1 łyżka ziarenek pieprzu lekko rozgniecione w moździerzu

Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w dużym słoiku. Sałatkowy z nerkowców pokrój w kostkę, wrzuć do marynaty i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Dodawaj do sałatek, kanapek i czego tylko chcesz! 🥗
My polecamy na grillowanej picie z sałatką bałkańską i szparagami 🤗
Przepis znajdziesz w naszej elektronicznej książeczce “Roślinne Ucztowanie”, link do pobrania w bio 📗

Marynatę możesz wykorzystać ponownie, wytrzyma w lodówce do 5 dni.

👉 Sałatkowy z nerkowców kupisz w: hiper i supermarketach Carrefour i Auchan, w sieci Organic, małych sklepikach bio i wege, a także online np. we Frisco i naszym sklepie www 🛍


ZOBACZ KONIECZNIE

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Wegańskie przepisy na obiad, śniadanie i kolację. Pomysły na 6.06.2024 - co zjeść? - Strona Kuchni

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto