Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Program Festiwalu Gęsiny w Przysieku 2014 [ZDJĘCIA]

redakcja
Program Festiwalu Gęsiny w Przysieku [ZDJĘCIA]
Program Festiwalu Gęsiny w Przysieku [ZDJĘCIA] Archiwum Polskapresse
Program Festiwalu Gęsiny w Przysieku 2014. W dniach 10-11 listopada w Przysieku koło Torunia, odbędzie się kolejna edycja Festiwalu Gęsiny. Zobacz szczegółowy program tej imprezy.

Program Festiwalu Gęsiny w Przysieku

Szczegółowy program Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny:

Program Festiwalu Gęsiny w Przysieku 10.11.2014 – poniedziałek

Atrakcje w karczmie w namiocie:
10:00 Początek pierwszego dnia Festiwalu, komunikaty, zapowiedzi, przedstawienie programu dnia
10:30 Piotr Lenart, "Biała kiełbasa z gęsiny" - pokaz kulinarny
11:00 Chór Przy Stowarzyszeniu Kulturalnym „Pokolenie” z Lubicza - występ artystyczny
11:30 Grzegorz Łapanowski (TOP CHEF, POLSAT), "Gęś pod lupą" - pokaz technik kulinarnych, połączenia smakowe i roli gęsi we współczesnej kuchni
12:30 dr Halina Bielińska oraz Andrzej Klonecki - "Gąski, gąski do chowu" - prezentacja i promocja chowu przyzagrodowego
13:00 Grzegorz Łapanowski (TOP CHEF, POLSAT), "Gęś pod lupą" - pokaz technik kulinarnych, połączenia smakowe i roli gęsi we współczesnej kuchni
14:00 Mikołaj Rej (DZIEŃ DOBRY TVN), "Polacy nie gęsi…" - ugotuje i opowie o swoim przodku Mikołaju Reju i tradycjach raczej nie literackich
15:00 Klub Seniora Kujawy-Bachorne Nowe z Osięcin - występ artystyczny
15: 30 Biesiada przy muzyce na żywo, Joanna Czajkowska-Zoń
17:00 Zakończenie programu

Ponadto przez cały dzień w Sali prelekcyjnej ODR:

- Konkursy z nagrodami
- Aktorzy Teatru Baj Pomorski „Przygody z gąską” – warsztaty artystyczne, konkursy, przysmaki
- Akademia Małego Szefa – warsztaty kulinarne dla dzieci
- Plener przy ODR:
- Pokaz tradycyjnego warzenia soli ciechocińskiej oraz zasad funkcjonowania tężni na modelu minitężni

Program Festiwalu Gęsiny w Przysieku 11.11.2014 - wtorek

Atrakcje w karczmie w namiocie:

9:00 Początek drugiego dnia Festiwalu, komunikaty zapowiedzi, przedstawienie programu dnia
10:00 Artur Moroz i Wojciech Zaguła, "11 listopada. Poradnik świętowania" - prezentacja premiery wydawniczej
10:30 Ewa Malika Szyc Juchnowicz (FINALISTKA TOP CHEF, POLSAT), "Gęś tysiąca i jednej nocy" - pokaz kulinarny aromatycznej kuchni basenu Morza Śródziemnego
11:30 Marek Szczygielski, "Mądre zakupy, czyli nie daj się oszukać w sklepie" - prezentacja
12:30 Chór „Melodia” z Toruńskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku - występ artystyczny
12:30 Turniej kulinarny o gęsie pióro dla dziennikarzy - prowadzi Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego
13:00 Marcin Budynek (PRZEPIS DNIA, TVP1), "Gęsina i dary lasu" - prezentacja kulinarna
14:00 dr Halina Bielińska oraz Andrzej Klonecki, "Gąski, gąski do chowu" - prezentacja i promocja chowu przyzagrodowego
14:30 Ewa Malika Szyc Juchnowicz (FINALISTKA TOP CHEF, POLSAT) "Gęś tysiąca i jednej nocy" - pokaz kulinarny aromatycznej kuchni basenu morza śródziemnego
15:30 Marcin Budynek (PRZEPIS DNIA, TVP1) "Gęsina i dary lasu" - prezentacja kulinarna
16:00 Biesiada przy muzyce na żywo, Joanna Czajkowska-Zoń
17:00 Zakończenie programu

Ponadto przez cały dzień w Sali prelekcyjnej ODR:

- Konkursy z nagrodami
- Aktorzy Teatru Baj Pomorski „Przygody z gąską” – warsztaty artystyczne, konkursy, przysmaki
- Akademia Małego Szefa – warsztaty kulinarne dla dzieci
- Plener przy ODR:
- Pokaz tradycyjnego warzenia soli ciechocińskiej oraz zasad funkcjonowania tężni na modelu minitężni

Program Festiwalu Gęsiny w Przysieku. Informacje o prelegentach:

Piotr Lenart - ekspert kulinarny, wytwórca regionalnych wędlin, nagradzany na festiwalach smaku
Marek Szczygielski - Kujawsko-pomorski inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
dr inż. Halina Bielińska - Zastępca Dyrektora Państwowego Instytutu Badawczego Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej
Andrzej Klonecki - Prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
Grzegorz Łapanowski - kucharz, autor programów i książek kulinarnych
Mikołaj Rey - pasjonat kuchni i smaków, potomek Mikołaja Reja wychowany we Francji
Artur Moroz - szef kuchni, współautor akcji "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina"
Wojciech Zaguła - współautor akcji "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina"
Ewa Malika Szyc Juchnowicz - restauratorka, romanistka, urodzona i wychowana w Algierii
Marcin Budynek - szef kuchni, założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto