Pod koniec września w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Toruniu odbył się konkurs potraw z ziemniaka. Pomysłodawczynią ciekawych i inspirujących konkursów kulinarnych jest p. M. Ścieżyńska. Jak sama przyznaje tutaj swoich sił może spróbować każdy, nie tylko technicy żywienia, kucharze, ale również cukiernicy czy hotelarze. Konkursy surówek, potraw z pomidora czy ziemniaka odbywają się w ZSG-H co roku.
Wrześniowa edycja konkursu została zorganizowana z myślą o uczniach, którzy mogli zaprezentować swoje talenty kulinarne, wykazując się przy tym niezwykłą kreatywnością. W skład jury wchodzili tego dnia szefowie kuchni Restauracji Zielona Oliwka, Luizjana, ojciec Jozue Misiak prezes fundacji HODOS oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych. Wygrała potrawa A la Potatoe oraz kremowa zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem i knedle z truskawkami. Specjalną nagrodę przyznaną przez szefów kuchni Zielona Oliwka otrzymali Szymon Andrzejewski z II A i Szymon Dudek z I A.
Konkursy są szansą na dostanie pracy, gdyż w skład jury wchodzą szefowie kuchni toruńskich restauracji, którzy wychwytują talenty kulinarne.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?