Zen, samuraje i refleksja
Herbata, a właściwie ceremonia herbaciana (chanoyu) oraz sake to dwa napoje, które automatycznie kojarzą się z Japonią. Doskonale obrazują wielotorowość kultury japońskiej. Z jednej strony mamy ceremonię, pełną refleksji i celebry, wiązaną z filozofią buddyzmu zen, z drugiej strony mamy napój kojarzony z kulturą samurajską. Są to napoje zakorzenione nie tylko w obyczajowości Kraju Kwitnącej Wiśni, lecz także jego duchowości i kulturze wyższej.
Studia w Chinach i herbata
Tradycja sporządzania napoju herbacianego sięga wielu setek lat przed naszą erą. Pierwsze wzmianki o piciu herbaty w Japonii pochodzą z początku epoki Heian (pocz. IX w.). Stawała się ona coraz popularniejsza dzięki mnichom, którzy, wracając ze studiów w Chinach, przywozili ze sobą susz. W Japonii także uważano herbatę za lekarstwo i napój ożywiający umysł. Popularność napoju herbacianego rosła nie tylko w klasztorach i na cesarskim dworze, ale również wśród pozostałych grup społecznych.
Wyrafinowana prostota
W połowie XIV w. w klasztorach buddyjskich wykształciły się reguły dotyczące picia herbaty. Dzisiaj ceremonia herbaciana chanoyu jest wyrafinowana w swojej prostocie. Wpływ na to miała filozofia zen, a także trzy postaci, które nadały obecny kształt japońskiej ceremonii przyrządzania i picia herbaty: Shukō Murata (także Jukō Murata; 1423–1502), Jōō Takeno (1502–1555), Rikyū Sen (Sen no Rikyū; 1522–1591).
Potrawy życia
Sake jest napojem alkoholowym, który towarzyszy wszystkim celebrom i jest obowiązkowym napojem podczas powitań, wszelkich uroczystości, zaślubin, pogrzebów i ceremonii religijnych. Pito ją także dla otuchy, ulgi i niepamięci. W najdawniejszych czasach sake pito w świątyniach shintoistycznych. Poza symboliczną funkcją – jednoczenia z bogami, sake miała także moc oczyszczenia. Wchodziła w skład potraw życia (shinsen – ryż, sól, woda i sake) z shintoistycznych ołtarzy.
Picie sake w samotności to potępiany zwyczaj
W epoce Edo (1600–1868), kiedy ustały wojny, samurajowie mieli coraz więcej czasu na spotkania towarzyskie przy sake. Picie w samotności jest do dzisiaj potępianym zwyczajem. Ceremonia san san kudo to toast sake spełniany przez młodą parę z trzech różnej wielkości naczyń. Ma zapewnić szczęście, pomyślność i zdrowie. Toast san san kudo spełnia również czternastoletnia kandydatka na gejszę, gdy postanawia o swojej przyszłości. Przed walkami sumo kapłan świątyni shinto, który pełni funkcję sędziego, skrapia nią arenę.
Hanami i ukwiecone drzewa wiśni
Spożywanie sake było także tradycyjnym elementem większości ludowych festiwali. Podczas święta hanami – biesiadowania pod ukwieconymi drzewami wiśni z rodziną i przyjaciółmi pije się również sake. Współcześnie wszystkim służbowym spotkaniom towarzyszy obowiązkowo sake.
Katarzyna Paczuska
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?