Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gęsina na św. Marcina 2013 [PRZYSIEK]

KPOT
Festiwal Gęsiny w Przysieku
Festiwal Gęsiny w Przysieku KPOT
Gęsina na św. Marcina 2013. Od pięciu lat Narodowe Święto Niepodległości kojarzy nam się z gęsiną. A to wszystko za sprawą akcji "Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina", której celem jest przywróceniem starej tradycji serwowania gęsiny na świętego Marcina, czyli właśnie w dniu najważniejszego polskiego święta.

Gęsina na św. Marcina 2013

W związku z tym w najbliższych dniach zapraszamy na imprezy, na których królować będzie gęsina.

Zobacz jak było W TYM ROKU na Festiwalu Gęsiny [ZDJĘCIA]

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 10-11 listopada- Przysiek

10 i 11 listopada w Przysieku odbędzie się wielki gęsinowy jarmark, na który zapraszamy wszystkich miłośników tego przysmaku.

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku, który jest szczytem akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” to największy jarmark gęsiny w Polsce, a przy okazji wydarzenie kulturalne, edukacyjne, pełne atrakcji dla dorosłych i dzieci.

10-11 listopada 2013r., Przysiek, godz. 9.00 - 16.00: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Gęsina na św. Marcina 2013 [PRZYSIEK] POGRAM:

10 listopada

9.00 Początek pierwszego dnia Festiwalu, komunikaty, zapowiedzi, przedstawienie programu dnia

10.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci

10.00 Ryszard Kamiński i Aleksandra Gajos, "Krótki łańcuch między hodowcą a konsumentem" - panel dyskusyjny o przyzagrodowym chowie gęsi

10.30 Marian Kosiński, szef kuchni minibrowaru restauracyjnego Jan Olbracht w Toruniu, "Gęś faszerowana po toruńsku" - prezentacja kulinarna

11.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy

Zobacz koniecznie:

11.00 "Wyluzowani dziennikarze luzują gęsi", turniej prowadzi Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego

11.30 Karol Okrasa, "Okrasa robi okrasę" - cooking show

12.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci

12.30 Karol Okrasa, "Okrasa robi okrasę" - cooking show

13.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy

13.00 Jean Pierre Williot (Francja), „Gęś. Od świętomarcińskiego dzielenia się do kulinarnego dziedzictwa” - wykład

14.00 Karol Okrasa, "Okrasa robi okrasę" - cooking show

15.00 Biesiada przy muzyce na żywo, zespół Toruniacy

16.00 Zakończenie programu

Ponadto w przerwach programu:

Konkursy z nagrodami

Muzyka na żywo

Warsztaty rzeźbiarskie dla dzieci

Pokaz tradycyjnego warzenia soli ciechocińskiej oraz zasad funkcjonowania tężni na modelu minitężni

Gęsina na św. Marcina 2013 [PRZYSIEK] - 11 listopada

9.00 Początek drugiego dnia Festiwalu, komunikaty zapowiedzi, przedstawienie programu dnia

10.00 Piotr Lenart, Rozbiór tuszki gęsiej i wykorzystanie jej elementów - prezentacja kulinarna

10.00 Turniej kulinarny szkół gastronomicznych

10.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci

11.00 Prezentacja Gęsinowego szlaku kuliarnego, Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna

11.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy

11.30 Halina Bielińska, "Biała dama z Kołudy oraz inne, dawne rasy gęsi" - prezentacja

12.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci

12.30 Sebastian Krauzowicz, szef kuchni restauracji Sfera w hotelu Copernicus w Toruniu, "Nowoczesne podejście do gęsiny" - prezentacja kulinarna

13.00 Dariusz Pudełko, "Geocaching jako przykład dodatkowej oferty gospodarstwa agroturystycznego" - prezentacja

13.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy

13.30 Paweł Wiśniewski i Paweł Sulski, "Wszystko o gęsich podrobach" - prezentacja kulinarna

14.00 Polskie pieśni patriotyczne, występ chóru PRO NOBIS z Janikowa

15.00 Biesiada przy muzyce na żywo

16.00 Zakończenie programu

Ponadto w przerwach programu:

Konkursy z nagrodami

Muzyka na żywo

Warsztaty rzeźbiarskie dla dzieci

Pokaz tradycyjnego warzenia soli ciechocińskiej oraz zasad funkcjonowania tężni na modelu minitężni

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto